Qui som i què fem
Orígens, objectius, activitats, publicacions
Amb poques paraules...
L' Associació Wagneriana de Barcelona va ser fundada en el 1901.
Un cop al mes organitza conferències, concerts, audicions etc...
Els barcelonins Joaquim Marsillach Lleonart (1859-1883) i el Dr. Joaquim Letamendi de Manjarres (1828-1897) amb els seus escrits van aconseguir que a finals del s. XIX la producció wagneriana, en tots els seus aspectes, fos ben coneguda.
Joaquim Pena, crític musical, continua aquesta tasca: traduint al català els drames wagnerians, adaptant la rima a la música i també publicant obres teòriques molt importants.
Un 12 d'octubre de 1901, a les deu de la nit, en el Quatre Gats naixia l'Associació Wagneriana de Barcelona de la mà de tres estudiants de medecina: LLuís Suñe, Josep Maria Ballvé i Amali Prim, que abans havien visitat a Joaquim Pena, que es va entusiasmar amb l'idea.
I aquí estem, volent ser fidels als nostres orígens i per això ens dediquem a divulgar l'obra wagneriana, fugint de tòpics i modes, i l'obra de compositors catalans i d'arreu wagnerians.
Editem dos revistes amb continguts diferents, una en castellà i l'altra en català, publiquem llibres, fem conferències, concerts, audicions de periodicitat mensual i amb les adquisicions que fem els diferents membres de l'Associació, nodrim una important biblioteca compartida.
També seguint el camí fet pèls nostres antecessors, nosaltres som contraris a les escenografies irrespectuoses, perquè el que Wagner havia definit fil per randa és el ens interessa com a wagnerians. Personalitats eminents com Renata Tebaldi, Alfredo Kraus, Hermann Prey, Jaume Aragall, Manuel Ausensi, Joan Pons, Bernd Weikl, Edita Gruberova, Erich Leinsdorf, Bernard Haitink, Elena Obraztsova, Vicenç Sardinero, Grace Brumbry, Jessye Norman, Alicia de Larrocha, Stéfano Palatchi, Eva Randova, René Kollo, Birgit Nilsson, Mirella Freni, Georg Solti o Ricardo Muti, s'han oposat en tot o en part a aquesta mena d'excentricitats o s'han decantat per decorats respectuosos. Els teatres segueixen, però, sense alternar unes i altres escenografies.
Hores d'ara hi ha més d'un centenar d'associacions wagnerianes arreu del món, que es dediquen o bé exclusivament al tema wagnerià, o bé el compaginen amb el món de l'òpera o fins i tot de l'opereta. Fan diverses activitats i editen una vintena de publicacions periòdiques de caire wagnerià.
La majoria d'associacions, com és el nostre cas, s'apleguen a l'entorn de Richard Wagner Verband International amb seu a Bayreuth, que organitza un congrés anual a diverses ciutats.